Na de Behandeling – Amsterdam

Na de Behandeling

Na de Behandeling

Prijzen, steunen en belonen. Vertel dat het goed gegaan is (ook al was u misschien helemaal niets zo tevreden over uw kind), geef een beloning (als de tandarts dat al niet gedaan heeft) en bewonder het werk dat uw kind heeft laten doen (ook al ziet u niet precies wat er nu gebeurd is). Daardoor steunt u het kind en bevestigt dat het echt een prestatie geleverd heeft. Ook als de behandeling een belasting was voor uw kind wil het graag horen dat het goed zijn best heeft gedaan. Natuurlijk verdient een kind dat net heel erg zijn best heeft gedaan of een inspanning heeft geleverd een extra knuffel of moet zelfs getroost worden als er iets naars was (bijv een kies trekken). Maar in de regel werkt het beter om dit kort te houden en iets leuks te gaan doen in plaats van uitgebreid samen te huilen hoe erg het was en te beloven dat u er persoonlijk op toe zal zien dat dit nooit meer gebeurt.

Wat kunt u beter niet doen?

De behandeling doodzwijgen of het kind het idee geven dat het iets helemaal verkeerd heeft gedaan. Het is sterk in ons voordeel als u geen dingen zegt of doet waardoor uw kind een negatief beeld van de tandarts krijgt. Dat voorkomt op de lange termijn namelijk angst voor de tandarts.

Meestal pakken we een kies in een leuk doosje als hij getrokken is. Het kind mag dan ook zelf de kleur kiezen. Zo ook bij Sanne. Toen we dat wilden doen sprong vader ertussen: “Geef maar hier.”zei hij beslist. En vervolgens drukte hij Sanne het nog bloederige kiesje onder de neus en zei: “Dat krijg je nou als je teveel snoept!”

Oh, en van wie heeft ze dat gekregen?……

Pa ziet natuurlijk zelf ook als een berg tegen de tandarts op, maar we moeten goed opletten dat er zo min mogelijk negatieve emoties aan de tandarts gekoppeld worden. Het is dus niet de schuld van uw zoon of dochter, maar kan wel de start zijn van extra aandacht aan een schoon en gezond gebit.

Huilen kinderen bij de tandarts?

De vraag zou eigenlijk moeten zijn: hebben kinderen stress bij de tandarts? En dan is het antwoord: jazeker. Als kinderen naar ons doorverwezen worden is er vaak iets aan de hand. En hoe goed u ook uw best doet, dat merken ze. Dus ze kunnen dan al zenuwachtig zijn als ze binnen komen, ook al heeft u verteld dat er alleen gepraat en gekeken gaat worden. En dat is niet erg. Als een kind uiting geeft aan zijn/haar stress is het voor ons des te makkelijker er iets aan te doen. Soms is een kind tijdens een behandeling dermate zenuwachtig dat het moet huilen. Ook dat is niet erg. Met name jonge kinderen die nog niet zo handig zijn met woorden zullen eerder vol schieten. Dat moeten we als team accepteren en het kind een beetje steun geven. Dan gaat de stress meestal snel weer over.

5

Het nazorgtraject

Kinderen die op jonge leeftijd naar ons doorverwezen worden hebben één ding gemeen: ze hebben alle maal caries (tandbederf, gaatjes, de wolf). Dat kunnen we natuurlijk allemaal vullen, weghalen of weer mooi maken, maar we moeten vooral zorgen dat het niet meer zover komt. Nooit meer. Daarom willen we graag dat u meer aandacht aan het gebit van uw kind gaat besteden. Dat kan bij de tandarts die u doorverwezen heeft of bij ons. Tijdens die nazorgperiode is het de bedoeling dat we u leren wat de beste manier is om tandbederf te voorkomen (zie ook de informatiefolders over tandenpoetsen, het eerste tandartsbezoek of het melkgebit) en we leren uw kind om rustig en ontspannen in de stoel te blijven liggen bij de tandarts. Daar zullen we wat dieper op ingaan.

  1. Tandbederf voorkomen

We horen het u al zeggen: ze snoept nooit en ik poets me een slag in de rondte, dat kán niet beter. En dat zal best, maar eerlijk gezegd: u zult wel beter moeten. Een collega zei ooit eens:”als je zwakke enkels hebt moet je niet gaan hardlopen.” Dus als uw kind zonder aanwijsbare oorzaak gaatjes krijgt zult u goed moeten weten wat de oorzaak is en er dan iets aan doen. dat betekent dat de schade nu of in het verleden is aangericht maar dat we in elk geval moeten zorgen dat het vanaf nu beter gaat. En daar kunnen we u bij helpen.

  1. Rustig en ontspannen in de stoel

Ontspannen kinderen leren beter, kunnen beter luisteren en kunnen behandelingen beter volhouden, zelf als het ’s een keer tegenzit. Veel van de kinderen die naar ons doorgestuurd worden zijn bang voor de tandarts. In het nazorgtraject besteden we dus tijd aan uw kind zodat uw kind ontspannen in de stoel ligt. dat is in ons eigen voordeel, maar ook in het voordeel van uw zoon of dochter. dan kunnen we beter contact opbouwen en betere zorg leveren. Als kinderen zenuwachtig zijn willen we graag dat een bezoek net zolang duurt tot het kind ontspannen is en dan pas weer weggaat. Als een kind gespannen is en we de bezoeken aan de tandarts zo kort mogelijk zouden houden, krijgt het als het ware de tijd niet om te ontspannen en is de kans groot dat het bang voor de tandarts blijft.

Na verloop van tijd, een aantal bezoeken, is er meestal een situatie bereikt waarin het (melk) gebit van uw zoon of dochter in een stabiele situatie is terwechtgekomen. Geen nieuwe gaatjes en u kunt het goed schoonhouden. Dat is het moment dat we u weer terug willen sturen naar uw eigen tandarts. dan kunt u gewoon met het hele gezin naar de tandarts. Voor eventuele vragen of problemen kunt u ons zo nodig via uw tandarts weer bereiken.